petek, 26. november 2010

Koga moti Istra?

Originalni grb S.Istre
Že nekaj let se v Sloveniji govori o ustanovitvi pokrajin. Ena izmed teh pokrajin naj bi se poimenovala Obalno - Kraška pokrajina. Meni osebno se zdi to poimenovanje omalovažujoče in reduktivno, saj Obala pomeni le pas zemlje, ki je takoj v stiku z morjem. Ta termin nikakor ne more opisati naše regije Istre.



Istra je od vedno ena izmed zgodovinskih evropskih pokrajin, tako kot sta to na primer Alzacija in Lorena v Nemčiji ali Korzika v Franciji. Čeprav so te pokrajine v zgodovini spadale pod različne državne tvorbe, so vedno ohranile ozemeljsko celovitost, kar nažalost se v istrskem primeru ni zgodilo. Narod v Istri je bil vedno multietničen, multilingvističen in kulturno raznolik. Imel je pa vedno močno povdarjeno svojo regionalno identiteto, katera je že dovolj postala krhka, ko so nas pred 20 leti fizično ločili z mejo. V naši regiji so se menjali lastniki in zastave, vendar je Istra vedno ostajala Istra. Izbris imena Istra pomeni tudi izbris regionalne kulturne identitete.

Slovenska Istra doživlja zadnja leta hude gospodarske udarce, finančna kriza, ki je zajela svet je bila za Istro le še pika na i. Gospodarske družbe niso slabo poslovale, vendar niso imele enakopravne možnosti za razvoj, kajti notranjepolitični dejavniki so precej vplivali nanje tako preko lastništva kot glede smernic razvoja. Centralna politika, ki ima svoj sedež v Ljubljani je omogočala managerske prevzeme, ki so se kasneje izkazali za pogubne in so peljali družbe bodisi v propad, selitev proizvodnje v druge regije, prodajo tujim lastnikom ali zmanjševanje kadra zaradi sinergijskih učinkov ( Istrabenz, Mehano, Droga, Inde, Tomos itd.). Ta ista politika danes določa, kako bomo živeli vnaprej, brez da bi o tem karkoli vprašali lokalno prebivalstvo.

Določili so nam že gospodarsko panogo- turizem, hkrati pa bi radi pred hotelom zgradili plinski terminal, katerega bi lahko tržili kot turistično zanimivost Slovenske Istre. Če so nam že vzeli vsa delovna sredstva, vse tovarne, naj nam pustijo vsaj dostojanstvo, da sami izberemo kako se želimo poimenovati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar