četrtek, 25. november 2010

Freddie is NOT dead



Mineva že 19 let od smrti enega od največjih rock pevcev našega časa, pevca skupine Queen, Freddija Mercuryja . Skupina Queen je tudi ena tistih, ki je širši publiki preko »Bohemian Rhapsody« približala opero in klasično glasbo ter naredila, da je ta prešla tudi v mainstream. Poleg Bohemian Rhapsody je napisal še veliko popularnih pesmi, od katerih so nekatere celo ponarodele (npr. »We are the Champions« in »We Will Rock You«).

Queeni so bili uspešni tudi pri pisanju filmske glasbe za film Higlander ( Who wants to live forever, Princess of the Universe) in Flash Gordon ( Flash). V popularni kulturi pa so nekateri komadi prišli tudi v zabavne besedne zveze, ki smo jih uporabljali še za časa osnovne in srednje šole; I want to break free je tako postal I want a pomfrites, Another one bites the dust pa Radovan baca daske. Meni osebno je dober še en njegov komad, Don't stop me now, ki je bil tudi izglasovan kot eden izmed boljših komadov za poslušat pri vožnji z avtom.

Kdo pa je bil pravzaprav Freddie Mercury?

Rodil se je z imenom Farrokh Bulsara na Zanzibarju, otoku, ki pripada Tanzaniji. Njegovi starši so iz Indije in so pripadniki indijske religiozno-etnične skupnosti Parsov (pripadnikov zaratustrstva) . Freddie je v Indiji obiskoval angleško šolo, kjer se je tudi učil igranja klavirja. V tej šoli so ga tudi poimenovali Freddie. Njegov oče Bomi je bil računovodja za britansko vlado. Ko je bil Freddie star 13 let, se je s starši zaradi težkih političnih razmer na Zanzibarju preselil v Anglijo, kjer se je vpisal na Ealling College of Art.

V Veliko Britanijo je prišel kot osemnajstletnik in obiskoval fakulteto za umetnost in grafično oblikovanje, kar se v njegovi poznejši karieri opazi predvsem na garderobi skupine. V Angliji je spoznal Rogerja Taylorja in Briana Maya, nekoliko pozneje so še z Johnom Deaconom ustanovili eno najbolj znanih skupin na svetu - The Queen, Freddie si je spremenil ime in postal njihov frontman. Z neverjetnim razponom glasu je bil eden najboljših vokalov na tedanji glasbeni sceni, poleg tega pa je imel talent za pisanje pesmi. Na to je vplivalo tudi njegovo poznavanje različne glasbe, od indijske do britanske.



Leta 1987 je spoznal Montserrat Caballé in z njo posnel album, na katerem je najbolj znana pesem »Barcelona«, ki je bila izvedena na odprtju olimpijskih iger v Barceloni leta 1992. Istega leta je Freddie zbolel za AIDSom, a tega ni javno priznal do 1991, dan pred smrtjo 24. novembra. Istega leta je izšel predzadnji album skupine Queen, na katerem sta dva labodja speva, »Show Must Go On« in »These are the days of our lives«, za kateri nekateri oboževalci verjamejo, da ju je napisal sam, pravzaprav pa so jih napisali drugi člani skupine njemu v spomin. Po smrti je bil kremiran in je zahteval, da se ne razve, kje je raztresen njegov pepel. Freddie je bil biseksualec. Bil je tudi velik oboževalec Lize Minelli in Michaela Jacksona, s katerim je posnel duet »State of Shock«, ki ni bil nikoli izdan kot singl, temveč je Mick Jagger pozneje v studiu posnel vokale, identične Freddiejevim, pesem pa je postala hit. Z Davidom Bowiejem je posnel pesem »Under Pressure«. Po smrti je svojo hišo v vrednosti 12 milijonov funtov v bogati četrti Kensington zapustil svoji nekdanji zaročenki Mary Austin.
20. aprila 1992 so mu v spomin priredili Freddie Mercury Tribute Concert v Londonu, ki so ga v živo prenašale televizije po vsem svetu in naj bi bil celo bolj gledan od Live Aida. Na njem so s preostalimi člani skupine Queen nastopili Led Zeppelin, Elton John, Axl Rose, Metallica, Paul Young, George Michael, Extreme, Lisa Stansfield, David Bowie, Liza Minelli, Zucchero, Annie Lennox, Seal, Def Lepard in mnogi drugi. 


Njegovi bleščeči in spektakularni nastopi so postali zaščitni znak skupine. S svojimi odličnimi nastopi in edinstvenim glasom ki je segal kar do 5,5 oktave se je v zgodovino zapisal kot eden najboljših pevcev in frontmanov vseh časov. Tanzanija mu je po smrti podelila nagrada za osebo, ki je odšla v svet in veliko dosegla. Freddie Mercury še vedno živi, no vsaj v srcih tistih, ki imajo radi dobro rock glasbo in ki so zrasli ob koncu osemdesetih let. Za tiste, ki so jim všeč Queeni priporočam obisk koncerta italijanske tribute skupine Mercury band, ki poleg tega, da dobro zvenijo imajo pevca, ki je Freddiju zelo podoben ( razen malce tripce preveč ;). Naslednje leto bo prišel tudi film o skupini Queen, Mercuryja pa bo igral Sacha Baron Cohen. Da, to je tisti igralec, ki je igral Borata.

Ni komentarjev:

Objavite komentar