nedelja, 5. december 2010

Bo Benitez jedel paneton?

Trenerski stolček Rafaela Beniteza se vedno bolj maje. Italijanski novinarji bi rekli, da se je za vprašati ali bo jedel paneton (ali bo ostal na klopi tudi januarja?). Kriza Interja je pravzaprav logična posledica minule sezone. El triplete kot so ga poimenovali prosto po Mourinhu bo zelo težko za ponoviti, če ne nemogoče, ampak ne le za Inter, za marsikatero ekipo serie A bi bilo to skorajda nemogoče. Od poletja dalje pa je Inter doživel sosledje dogodkov, ki so ga spravile v ta položaj.


To bi lahko strnili v tri poglavitne vzroke:
  •  napačen trener
  •  premalo nakupov na nogometni tržnici
  •  poškodbe
Igralci Interja so stari in demotivirani ob trenerju kot je Benitez, ki sicer ima nesporno tehnično-taktično znanje, ob temu pa ima velik manjko karizme. In ravno karizmo je imel Mourinho in morda jo bo imel tudi Benitezov naslednik. Med nasledniki se namreč omenja bivši vratar nerazurrov, Walter Zenga. Da je Zenga zvest črno-modrim barvam je znano, znano pa je tudi, da je tipičen sangvinik, nepopustjiv, trmast. Znamenit je njegov besedni dvoboj v živo s televizijskim novinarjem Enricom Varrialejem, ki mu je brez težav zabrusil nekaj krepkih. Temperament vsekakor ima. Toda znanje? Za zdaj se ni še ni dokazal pri velikem klubu, dosegel je sicer nekaj dobrih rezultatov s Catanijo. Tudi na takšen način, da se je poslužil nekonvencionalnih prijemov, kot je ta da je rekel svojim igralcem, da pri streljanju živega zidu naj se postavijo v živi zid in si potegnejo dobesedno dol hlače (do kolen) in tako zaprejo vidno polje nasprotnikovemu vratarju, ob strelu pa se na hitro umaknejo. Tako je takrat Catanija že nekajkrat zadela iz prostela strela v prvenstvu brez da bi imela specialiste za tovrstno izvajanje prekinitev. Nemški mediji špekulirajo, da bi lahko začasno trenersko vlogo prevzel nekdo, ki je že član Interjeve tehnične ekipe; Luis Figo.

Kakor koli sam trener reši lahko psihološko stanje in doda motivacijo, a težave so tudi kadrovske; ob dolgotrajni poškodbi Argentinca Walterja Samuela in njegovega sonarodnjaka Diega Milita ima Inter vrzel tako v napadu kot v obrambi. Od treh močnih napadalcev Interja le Eto'o dosega zadetke, kar je odločno premalo za ekipo, ki igra v Ligi prvakov (vprašanje še za koliko časa?). Marco Branca, odgovoren za nakupe nogometašev bo očitno imel veliko dela v začetku Januarja. Kar je sigurno je, da bo prišel en nov napadalec in en nov centralni branilec. Govora je o Ranocchi, ki je bil poleti posojen v Genoo, ampak Genoa za polovico njegove pogodbe želi cca 7 milijonov evrov, kar Inter ne želi plačati, zato ponuja kot zamenjavo kenijskega vezenga igralca Marigo. V napadu se zdi najbolj poceni rešitev Cassano, a glede na nestabilni karakter talenta iz Barija se ta opcija ne zdi realna. Uradno še ni nič znanega. Med ostalimi imeni, ki se postavljajo ob bok Interja so še Barzagli, Gago, Maresca, Ziegler in Andreoli.

Inter sedaj čaka tekmovanje za svetovni pokal za klube 2010, ki bo od 8. do 18. decembra v Združenih Arabskih Emiratih (ZAE). Tam mu bodo nasproti stali mehiška Pachuca, PRK Hekari United   ( klub iz Papue in Nove Gvineje, prvak Oceanije), prvak pokala Libertadores, Internacional (BRA), Al- Wahda (ZAE), Seongam (Južna Koreja, prvak Azije), TP Mazembe, (DR Kongo, prvak Afrike). Glede na to, da je edini resni tekmec brazilski Internacional če bo tudi tokrat Benitez izgubil se bo potrpljenje njegovega delodajalca Massima Morattija verjetno končalo.




Aja...pa da ne pozabimo na paneton...videospot od panettona znamke Maina, sneman 2010 v Kopru...

I FEEL BASKETBALL s Koprom ali brez?

Danes je Slovenija dobila košarkarsko evropsko prvenstvo 2013. Po pogajanjih naj bi naša vlada uspela z znižati tako pristopnino ( s 4 na 3 milijone evrov) kot sponzorska sredstva (s 4 na 3,5 milijona evrov). Izbor Slovenije za EP 2013 bo prišlo še najbolj prav potapljajoči se vladi premiera Pahorja, ki jo zadnja afera z WikiLeaks in barantanje z Obamovim obiskom potiska vse nižje. V zadnjih dneh je bila razširjena bojazen, da nam bo EP speljala izpred nosa celo Grčija in to ravno z denarjem, ki ga je posodila Slovenija. A to se ni zgodilo.

V našem predstavitvenem programu je navedenih tudi nekaj številk, ki naj bi prepričale FIBO, da je Sloveniji zaupala organizacijo tega velikega tekmovanja. Tako recimo piše, da bo kar 200 milijonov gledalcev gledalo EURO 2013 v košarki, 210 km je največja razdalja med mesti, ki bodo gostila tekme EP, že 40 let je minilo odkar je bilo v Sloveniji organizirano večje košarkarsko tekmovanje – svetovno prvenstvo, 4. mesto je osvojila Slovenija na zadnjem evropskem prvenstvu, 60 let ima naša košarkarska zveza. FIBO pa naj bi prepričali predvsem z navijači.

Zanimivo pa, da v prospektu omenjajo tudi izjave internetnih uporabnikov.

Karantac9 : »To je investicija v turizem, ki bo ustvarila še nekaj delovnih mest«

Tuditi: » Če smo dobro organizirali EP v rokometu je sedaj čas, da organiziramo EP v košarki!«

Ban03: » Kje je link za kupit karte?«

Študent88: » Podpiram, če je potrebno bom delal za to kot prostovoljc«

Naslednje, kar bi prepičalo FIBO je lokacija, saj Slovenija leži v srcu Evrope. Prometne povezave (tako letalske kot cestne ) se iz Zahodne in Vzhodne Evrope stekajo v Slovenijo.

Med dvoranami EP 2013 v Sloveniji so naštete:

  •        Stožice, Ljubljana s kapaciteto 13.000 gledalcev, zgrajena l. 2010
  •        Hala Tivoli za priprave in trening s kapaciteto 6.000 gledalcev, zgrajena l. 1965
  •        Dvorana Tabor, Maribor s kapaciteto 3.500 gledalcev, zgrajena 1984 ( bo prenovljena)
  •        Dvorana Lukna, Maribor za trening s kapaciteto 2.000 gledalcev, zgrajena l. 2006
  •        Hala Zlatorog, Celje s kapaciteto 5.500 gledalcev, zgrajena l. 2003
  •        Dvorana Tri Lilije, za trening s kapaciteto 1.500 gledalcev, zgrajena l.1995
  •        Univerzitetna dvorana, Novo mesto s kapaciteto 5.000 gledalcev, zgrajena naj bo 2013
  •        Dvorana Leona Štuklja, za trening s kapaciteto 2.000 gledalcev, zgrajena l. 2000
  •        Dvorana Ptuj, Ptuj s kapaciteto 5.280 gledalcev, zgrajena bo leta 2011
  •        Dvorana Kampusa, za trening s kapaciteto 500 gledalcev.

Kot kaže bo cel zahodni del Slovenije odrezan od tega velikega dogodka, čeprav župan Kopra Boris Popovič povedal drugače. Kopra in dvorane Bonifika za zdaj ni navedene med lokacijami, ki bodo gostile EP 2013 v košarki in s tem bi Istrani in ostali Primorci prikrajšani za ta velik dogodek. Razlog naj bi neuradno ležal v premajhni kapaciteti dvorane Bonifika.

Matej Avanzo, direktor reprezentanc in vodja marketinga pri KZS-ju je dejal za portal košarka.si da izbor mest ni še zaključen: “Izbor mest, ki bodo gostila EP 2013, niti slučajno ni zaključen, tako da so možnosti, za koga se bomo odločili, povsem odprte. Za prvenstvo potrebujemo najmanj pet dvoran v štirih mestih, ob Ljubljani in Celju, ki sta že stoodstotno določena, pa so v igri še Novo mesto, Koper, Maribor, Ptuj in tudi Jesenice.” Na vprašanje zakaj so vsa prizorišča Vzhodno od Ljubljane ni želele odgovoriti.
Koprski župan Boris Popovič jasno poudaril, da širjenje dvorane Bonifika ni mogoča, saj na desni strani stoji nova osnovna šola, na levi pa jo omejuje olimpijski bazen s hotelom, ki sta sicer še v fazi gradnje. Obenem so v Kopru izvedli študijo, ki je pokazala, da bi Bonifika v primeru rekonstrukcije s premičnimi tribunami dosegla kapaciteto 4200 sedežev, kar pa še vedno premalo. Fiba namreč za organizacijo predtekmovalnih bojev zahteva dvorano z vsaj 5000 sedišči.