nedelja, 25. september 2011

Social wars: Wall street

Te dni se je razplamtela prava revolucija na Wall Streetu. Tržnico na kateri se je začela finančna kriza, ki zdaj pesti celoten svet so zasedli ljudje. Nemiri. Množične demonstracije. Policija zapira protestante. Svetovni mass mediji so tiho. Zakaj?

Po prvem tednu zasedbe so si protestanti improvizirali kampe, naredili barikade iz koles v srcu Financial Districta, v bližini Zuccoti parka. Lokalci so manifestacije poimenovali kar »Sept17«, saj so se na ta dan začele.

MAIN STREET VS WALL STREET?!

Dve vrsti policajev spremlja dogajanje že teden dni, postavili so železno ograjo, da bi zavarovali Stock Exchange in ostale cone. Policija je po direktivi župana Bloomberga tolerirala prisotnost protestantov in se omejila le na njihovo nadzorovanje. Včeraj (sobota 24. september) pa je prišlo do prvih incidentov in policija je prijela 80 ljudi. Vsi so obtoženi oviranja prometa.


Predstavnik protestantov, Patrick Bruner je na improvizirani tiskovni konferenci pred dnevi dejal: » S tem nam delajo le reklamo.« Protestanti, ki imajo drugače le spalne vreče, kolesa, dežnike in anorake so vsi opremljeni z računalniki znamke Apple. Kljub protestu proti korporacijam.

»Naš namen je zaustaviti vse transakcije, četudi za eno samo minuto. Če bomo pri tem uspešni bomo dokazali, da 99% populacije ne sme zgubiti proti 1%, ki ne ve, kako vložiti v prihodnost ampak jo le uničiti:« Protestirajo tudi proti temu, da bi se reševalo banke, proti kreditni krizi in proti eksekuciji Troya Davisa iz Georgie, ki ga bo sodišče bojda ubilo, čeprav naj bi bil nedolžen.

Robert, italo američan srednjih let, nekdanji zaposleni na Wall Streetu je za italijanski medij L'Unita' dejal: » Izgubil sem delo v prvem valu krize, leta, 2009. Spal sem pri prijateljih , na cesti, v zavetiščih za vojne veterane. Izgubil sem vse. Sedaj sem tu med anarhisti, študenti, veterani. Veš kakšna je razlika med mano in temi mladeniči?.« Nadaljuje z kislim nasmehom: » Oni so mislili, da imajo prav. Jaz vem, da imajo prav.«

Na Union square-u je policija z oranžnimi plastičnimi mrežami odšla nad protestante, nekaj videov objavljenih na medmrežju kaže tudi uporabo solzivca proti ženskam, ki so bile že izolirane od množice in človeka z okrvavljenim obrazom, ki ga policaj vrže na tla in vklene v lisice. Mirne demonstracije očitno so začele motiti kravatarje na Wall Streetu. Ali bodo začele motiti tudi borzo in gospodarsko stanje ZDA? Bi netrgovanje na borzi povzročilo propad ZDA? Ali je zato medijski mrk o tem v ZDA in tudi v Evropi. Če izvzamemo nekaj manjših, liberalnih ali skrajno levičarskih medijev o tem nisem slišal globljega poročanja. Niti pri nas, še manj da bi o tem poročala RTV Slovenija, ki naj bi bila javni zavod.

LE ROCK JE DO ZDAJ USTAVIL WALL STREET

Kot velja za večino ljudskih protestov zadnjih let se je tudi ta začel organizirat preko socialnih medijev. Nekateri pravijo, da stoji za protesti tudi zloglasna skupina Anonymous.  Saj veste, kaj pravijo v sporočilih na youtubu:« Mi ne odpuščamo, mi ne pozabljamo! Pričakujte nas!«. Vsekakor zanimivo če bo prišlo te dni do eksalacije in če se bo medijski mrk še nadaljeval.

Zadnji, ki so uspeli ustaviti Wall street so bili  Raige against the machine. Njihov videospot na katerem je to dokumentirano je posnel Michael Moore. Spot je bil v začetnih mesecih krize odmaknjen iz youtuba. Kasneje se je znova pojavil. Tako je to takrat zgledalo in slišalo…