ponedeljek, 2. maj 2011

Obama VS Osama 1:0 ali res?

Vsi svetovni mediji danes poročajo o tem, da so američani uspeli ubiti zloglasnega prvega moža Al-Kaide, Osamo bin Ladna. Ubili naj bi ga s strelom v glavo, pokopali v 24 urah kot velevajo to islamski obredi, ampak v morje, tako da pokopališče ne bo znano njegovim prvržencem in ne bo iz tega nastala romarska točka. Ali je to res? Trupla sedaj ni več, naredili pa naj bi DNK analizo oz. primerjavo s DNK njegove sestre, ki je pred leti umrla v ZDA. Fotografski material se da zlahka ponarediti, na videu glej kako…

Poleg tega pa me osebno najbolj bega dejstvo kako bi se lahko sploh skrival toliko časa. Namreč satelitska tehnologija omogoča, da zaznamo predmet na odprtem polju v velikosti škatlice vžigalic, kako torej v 10 letih sateliti niso že prej zaznali visokoraslega človeka, ki je v višino meril skoraj dva metra? Še bolj pa bega dejstvo, da Islamabad (glavno mesto Pakistana) ni vedel nič za vojaško operacijo ZDA na njihovem ozemlju?! Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da je bil bin Laden ubit v luksuznem dvorcu, osemkrat večjemu od vseh ostalih hiš v okolici, obdanem z večmetrskimi zidovi z bodečo žico na vrhu. Poleg tega se je nahajal nedaleč od pakistanske vojaške akademije. Zelo nenavadno za nekoga, da izbere velik objekt na ozemlju zaveznikov ZDA za svoje zatočišče, ponavadi vojaški strategi in liderji v tem primeru najdejo prej zatočišče v podzemnih bunkerjih. Čudno, zelo čudno.

Kakor koli z (domnevnim) ubitjem Osame se Obami nasmiha drugi mandat. V samo enem tednu je dobil veliko političnih točk, najprej z besednim uničenjem Donalda Trumpa na večerji korenspondentov, nato še z uničenjem simbola protiameriškega terorizma. Kajpak ni zmagal s svojimi socialnimi reformami ampak s patriotskimi prijemi s katerimi je sedaj verjetno bolj zapisan v srca tudi militantnih republikancev.

V bistvu ni niti važno ali je Osama res mrtev, posledice "dogodka" pa so pozitivne ne le za Obamo, temveč za celotno svetovno ekonomijo, saj so kazalci evropskih in azijskih borz poskočili, nafta pa se je pocenila. Medtem pa NATO sile ne žanjejo uspehov proti Gadafiju in v kolikor se bo le-ta obdržal na oblasti se slabo piše predvsem Italiji in Berlusconiju, saj ima Libija ogromno finančnih depozitov v italijanskih bankah in Italija je tudi energetsko odvisna od Libije. Če Gadafi preživi bi znali povračilni ukrepi Italijo drago stati. Pravzaprav pa je morda za ZDA bolje, da ta ostane živ, saj ameriška politika brez zunanjega sovražnika skoraj ne more preživeti.