ponedeljek, 30. december 2013

Za šankom z morilcem

Človeku se marsikaj zgodi, še posebno ko je v opitem stanju. No pač, veseli december je dobri razlog, da rukneš kakšen kozarček več kot ponavadi. In v takšnem opitem stanju se tudi pogovarjaš z ljudmi s katerimi se mogoče ne bi trezen.


V četrtek smo se odpravili v Ljubljano s klapo naveličani mrtvila, ki vlada za praznike na Obali, še posebno v naši rodni Izoli. Ker smo imeli preko znancev zrihtan prost vstop v improvizirani diskoteki Kurzschluss smo se odločili za večer elektronske glasbe. Po nekaj kozarčkih domače srbske rakije (iz Čačka) in chivas regala smo se odpravili s taksijem proti gospodarskem razstavišču. Spotoma smo se pridružili nekim veselim Štajerkam in odšli proti kletnim prostorom Slovenijalesa, kjer je sedaj ta diskoteka, ki smo jo ljubkovalno preimenovali „kurc na fršlus“.

DJ UMEK, Photo: Filip Đurić, Urša Satler
DJ Umek je na začetku takoj dvignil temperaturo, vzdušje je kasneje le še stopnjeval italijanski duo Phunk Investigation, na koncu je pa rolal Bano, ki sem ga okoli 2h ponoči srečal tudi na plesišču. Z njegovo višino ga praktično ne moreš zgrešiti. Okoli 3.15 sem že tretjič srečal nekega Izolana, ki se mi je na videz zdel znan, prav tako jaz njemu. Ogovoril me je. Po nekaj besedah sva odšla do šanka, vprašal me je če mu plačam pijačo. Vprašal sem ga ali bo pivo. Želel je viski colo. Naj mu bo sem si mislil. Hvaležen mi je ponosno pokazal svojo dovolilnico in razložil, da so ga za božično-novoletne praznike izpustili iz zapora. Zapomnil sem si ime, ki je bilo zapisano na kartončku. Vprašal me je če ostanem tam, da gre v kadilnico. Čakal sem pet minut in odšel na plesišče. Ob štirih, ko je pričel rolati Bano alias Dataminions. Ritem je malce padel, utrujenost je naredila svoje in odšli smo peš proti Rožni dolini. Naslednje jutro sem poguglal ime znanca. Bil je to E.Š., ki je obsojen na šest (6!) let zapora zaradi smrti Zorana Jankoviča ( fant je imel isto ime kot politik PS, ja). Napad nanj se je zgodil na neki zabavi leta 2005 v Mladinskem centru Mostovna v Solkanu. Po štirih letih kome je umrl zaradi možganskih krvavitev. Mislim, da bo E.Š. še vsaj pet let sedel v zaporu.

Ni mi jasno kako je lahko na prostosti človek, ki sedi zaradi umora. Slovenska „pravna država“ ali sem jaz prestrog in si vsak zasluži drugo šanso. Starši ubitega fanta si mislijo verjetno drugače. Ne vem...