petek, 26. november 2010

Alica v Čudežni deželi



Na današnji dan je leta 1865 izšla prva knjiga o Alici v čudežni deželi. Otroška zgodba boste rekli? Da, a vendarle več kot samo to. V resnici ima zgodba, ki jo je Lewis Caroll napisal za Alice Liddell (realna »Alica«) veliko skritih pomenov, ki jih je pač avtor zamaskiral in jih je potrebno brati med vrsticami, seveda, če bi pisal določene stvari preveč eksplicitno družba ne bi bila preveč razumljiva do njega. Pomen so razbrali šele ko so prebrali njegove dnevnike.

Pripoved dobi svoj pomen šele ko sestavimo vse koščke puzzla in jih združimo, postavi se mreža simbolov in figur. Pravzaprav so to psihološke-medicinske metafore za označit tako določene bolezni kot določene psihoaktivne substance. Tako najdemo v tekstu namige na prosopagnosio (bolezen pri kateri bolnik ne razlikuje poteze obraza oseb in jih ne zna ločiti), omenjen je pretres možganov, nespečnosti, dismorfičnem sindromu, selektivna acalculia ( osebek ni zmožen enostavnih matematičnih kalkulacij). Da o norih gobah in podobno niti ne govorimo.


PRVI TWEET FILM
Filma Alice v Čudežni deželi 2 na srečo ne bomo videli, saj je ravno v teh dneh režiser Tim Burton objavil, da do tovrstnega snemanja ne bo prišlo. Od projekta naj bi odstopil tudi Disney. Se bo pa Burton lotil zanimivega projekta: Čudovito truplo. Prvi film, ki ga bodo pisali oboževalci-gledalci.

Pravila "projekta Cadavre Exquis" (Čudovito truplo), kot je igro krstil, so povsem preprosta: iz naftalina je potegnil malo starejšega junaka (ime mu je Stainboy) in za iztočnico ponudil prvi stavek ("Stainboy je bil zaradi svoje neoporečne izkušenosti pozvan, naj preuči skrivnostno, svetlikajočo se lepljivo snov na tleh galerije.").



Od tu dalje lahko nadaljevanje (v največ 140 znakih) "tweeta" vsak - in na koncu vsakega dneva je najboljši stavek dejansko priključen vsem predhodnim. Z njegovo večno "muzo" Johnnyjem Deppom pa se bosta skupaj lotila priredbe priljubljene (grozljive) televizijske nadaljevanke iz šestdesetih let Dark Shadows (slov. Temne sence)

1 komentar: