nedelja, 21. avgust 2011

Več turistov, manj zaslužka


Letošnja turistična sezona je prinesla v Slovensko Istro več turistov, ki pa trošijo manj. To leto se je število prihodov iz Italije povečalo za 4,2 %. Italijane v Sloveniji privlači predvsem naravna dediščina s še neodkritimi izletniškimi kotički, gostoljubje in predvsem to, da v težkih gospodarskih časih so cene nižje kot drugod.

Kar 60 % naših sosedov se odloči na podlagi vsebin, ki so v ponudbi določenega resorta ali destinacije. 60 % jih prenoči v hotelih, 20 % v turističnih apartmajih in 10 % v kampih. Le 1 % si privošči luksuzne hotele s petimi zvezdicami (pred štirimi leti je bil ta delež za štiri odstotne točke višji). Porabijo v povprečju 97,33 evra na dan, od katerih gre približno 50 evrov za plačilo nastanitve oziroma prenočitve.
Podatki o povečanju števila nočitev so sicer vzpodbudni v vseh treh obalnih občinah, vendar v isti sapi vedo nekateri hotelirji povedat (seveda neuradno, ker ne želijo negativne publicitete), da so v določenih gostinskih objektih gosti porabili letos do 12% manj oziroma, da je tolikšen izpad dohodka. Pri trgovcih je ta izpad še višji, nekateri pravijo do 40%. Torej turisti si privoščijo oddih, da si napolnijo baterije, pri tem pa ne trošijo oziroma varčujejo s svojim denarjem. V luksuznem hotelu Kempinski celo dajejo posebne pakete za več dnevno bivanje pod ceno, samo da zapolnejo kapacitete. 
Pri prireditvah predvsem zabava
Sicer so v Izoli v prvem polletju zabeležili 113.641 hotelskih oziroma 122.422 skupnih nočitev (od tega 82.122 domačih in 40.300 tujih). Za primerjavo so v Izoli v prve polletju 2010 zabeležili le 105.515 hotelskih in 113.096 skupnih nočitev (od tega 79.484 domačih in 33.612 tujih). V dveh dneh je Ribiški praznik v Izoli obiskalo preko 20.000 ljudi, a vendar bolj kot na ribiško tradicijo so se letos naslonili organizatorji na zabavno-glasbeni del. No, sej zabava pride prav v teh časih ko je samo v Izoli uradno registriranih 836 brezposelnih oseb.
Prejšnji konec tedna so v Portorožu dosegli tudi rekord letošnje turistične sezone, saj so s sobote na nedeljo zabeležili največ nočitev do zdaj - 8877 nočitev v vseh namestitvenih zmogljivostih oziroma 6503 v hotelih. V Kopru pa so zadovoljni predvsem zaradi obiska turističnih križark. Ladijski gostje porabijo v Kopru od 40 do 60 eurov na dan. Lepo vreme in nove letalske povezave so  zvabile avgusta v Aerodrom Portorož kar 117 letal in helikopterjev. Z njimi je prispelo 522 potnikov.Na Obalo še vedno zahajajo pretežno Italijani, Avstrijci in Nemci, na nekatere lokacije pa zaradi nizkih cen tudi Slovaki in Poljaki. Od teh zadnjih je bore malo zaslužka.







Ni komentarjev:

Objavite komentar