sobota, 27. avgust 2011

Oskar Pistorius – ali važno je sodelovati….in zmagati!

Svetovno prvenstvo v atletki je pred vrati in že se dviga oblak polemik v atletiki glede enega tekmovalca ki ga v Daeguje ne bi smelo biti. Pravijo mu »Blade Runner«, »najhitejši človek brez nog«. Pistorius ni običajen tekmovalec, tekel bo na 400 metrov čeprav nog nima! Tekel bo s protezami. 

Prvi in najbolj znani invalid, ki se bo boril s športnimi šampioni. Njegova borba je trajala več let preden so mu dovolili tekmovati z normalnimi tekači, saj so se odpirala vprašanja o temu, če mu proteze dejansko ne prinašajo dodatne koristi in nedovoljene pomoči do vrhunskih rezultatov. Zaradi tega je izgubil celo eno sezono na sodiščih. Vprašanje je bolj delikatno kot se na prvi pogled zdi. S tem so se ukvarjali strokovnjaki iz biomehanike oz. biotehnologije. 19 julija je v italijanskem Lignanu, kjer večkrat trenira uspel doseči na 400m A normo za svetovno prvenstvo s časom 45".07 .

Proteze cheetah, ki jih uporablja so iz karbonskih vlaken in po presoji strokovnjakov ne kršijo pravil. Vendar še ti si niso istega mnenja. Leta 2008 je  IAAF ( mednarodne atletske zveze) na podlagi študije nemškega biomehanika Gerd-Petra Bruggemana prepovedalo tekomvati Južnoafričanu. Štiri mesece kasneje športno razsodišče ponovno dovolilo udeležbo in izbrisalo odločitev IAAF na podlagi študije Petra Weyanda iz Rice University in Hugha Herr iz Massachusetts Institute of Technology. Zakaj tako različne odločitve? Obstaja vrsta protez, nekatere so aktivne, to pomeni da s pritiskom nanje proizvedejo več kinetične energije kot je vanje vložene, druge so pasivne, to pomeni da proizvedejo isto količino energije ali celo nekaj manj. Cheetah sodijo v kategorijo pasivnih in so bile tudi testirane.

Če bi želel Pistorius tekmovati s kakšnimi drugimi mu ne bi dovolili, saj bi morali na njih opraviti testiranja. Biomehaniki pa že izdelujejo aktivne proteze, ki bodo dejansko potisnili v smislu fizičnih rezultatov invalide v privilegiran položaj. Bo se kdo tudi pohabil, samo za to da bi potem preko umetnih pomoči uspel prebiti do rezultatov? Se ljudje samo bojijo drugačnega – invalida? Vprašanja v bistvu s tem ne zamrejo, morda jih je še več. A vendar tako kot stojijo stvari na današnji dan je sodelovanje človeka brez nog v teku z Usainom Boltom lahko le pozitivno. Ne le zaradi njega samega, zaradi medijskega odziva ali zaradi empatije, katarze, ki bi jo občutili invalidi. Zaradi simbolnega pomena. Ljudje tudi v teh časih potrebujejo sanje, potrebujejo pozitivni navdih. 

Nekaj kar bi lahko premikalo tudi meje v glavah in v psihi. Ni za pozabiti tudi, da psihološki učinki delujejo tudi na borzo in so deloma podkrepili krizo v določenih trenutkih. Potreben je pozitiven spin, ki morda ne bo premaknil tečajev na azijskih in evropskih borzah, a bi utegnil koristiti tako ali drugače družbi. Torej tudi če si brez nog, teci Oscar ….do cilja, do zmage!

Ni komentarjev:

Objavite komentar