nedelja, 5. december 2010

I FEEL BASKETBALL s Koprom ali brez?

Danes je Slovenija dobila košarkarsko evropsko prvenstvo 2013. Po pogajanjih naj bi naša vlada uspela z znižati tako pristopnino ( s 4 na 3 milijone evrov) kot sponzorska sredstva (s 4 na 3,5 milijona evrov). Izbor Slovenije za EP 2013 bo prišlo še najbolj prav potapljajoči se vladi premiera Pahorja, ki jo zadnja afera z WikiLeaks in barantanje z Obamovim obiskom potiska vse nižje. V zadnjih dneh je bila razširjena bojazen, da nam bo EP speljala izpred nosa celo Grčija in to ravno z denarjem, ki ga je posodila Slovenija. A to se ni zgodilo.

V našem predstavitvenem programu je navedenih tudi nekaj številk, ki naj bi prepričale FIBO, da je Sloveniji zaupala organizacijo tega velikega tekmovanja. Tako recimo piše, da bo kar 200 milijonov gledalcev gledalo EURO 2013 v košarki, 210 km je največja razdalja med mesti, ki bodo gostila tekme EP, že 40 let je minilo odkar je bilo v Sloveniji organizirano večje košarkarsko tekmovanje – svetovno prvenstvo, 4. mesto je osvojila Slovenija na zadnjem evropskem prvenstvu, 60 let ima naša košarkarska zveza. FIBO pa naj bi prepričali predvsem z navijači.

Zanimivo pa, da v prospektu omenjajo tudi izjave internetnih uporabnikov.

Karantac9 : »To je investicija v turizem, ki bo ustvarila še nekaj delovnih mest«

Tuditi: » Če smo dobro organizirali EP v rokometu je sedaj čas, da organiziramo EP v košarki!«

Ban03: » Kje je link za kupit karte?«

Študent88: » Podpiram, če je potrebno bom delal za to kot prostovoljc«

Naslednje, kar bi prepičalo FIBO je lokacija, saj Slovenija leži v srcu Evrope. Prometne povezave (tako letalske kot cestne ) se iz Zahodne in Vzhodne Evrope stekajo v Slovenijo.

Med dvoranami EP 2013 v Sloveniji so naštete:

  •        Stožice, Ljubljana s kapaciteto 13.000 gledalcev, zgrajena l. 2010
  •        Hala Tivoli za priprave in trening s kapaciteto 6.000 gledalcev, zgrajena l. 1965
  •        Dvorana Tabor, Maribor s kapaciteto 3.500 gledalcev, zgrajena 1984 ( bo prenovljena)
  •        Dvorana Lukna, Maribor za trening s kapaciteto 2.000 gledalcev, zgrajena l. 2006
  •        Hala Zlatorog, Celje s kapaciteto 5.500 gledalcev, zgrajena l. 2003
  •        Dvorana Tri Lilije, za trening s kapaciteto 1.500 gledalcev, zgrajena l.1995
  •        Univerzitetna dvorana, Novo mesto s kapaciteto 5.000 gledalcev, zgrajena naj bo 2013
  •        Dvorana Leona Štuklja, za trening s kapaciteto 2.000 gledalcev, zgrajena l. 2000
  •        Dvorana Ptuj, Ptuj s kapaciteto 5.280 gledalcev, zgrajena bo leta 2011
  •        Dvorana Kampusa, za trening s kapaciteto 500 gledalcev.

Kot kaže bo cel zahodni del Slovenije odrezan od tega velikega dogodka, čeprav župan Kopra Boris Popovič povedal drugače. Kopra in dvorane Bonifika za zdaj ni navedene med lokacijami, ki bodo gostile EP 2013 v košarki in s tem bi Istrani in ostali Primorci prikrajšani za ta velik dogodek. Razlog naj bi neuradno ležal v premajhni kapaciteti dvorane Bonifika.

Matej Avanzo, direktor reprezentanc in vodja marketinga pri KZS-ju je dejal za portal košarka.si da izbor mest ni še zaključen: “Izbor mest, ki bodo gostila EP 2013, niti slučajno ni zaključen, tako da so možnosti, za koga se bomo odločili, povsem odprte. Za prvenstvo potrebujemo najmanj pet dvoran v štirih mestih, ob Ljubljani in Celju, ki sta že stoodstotno določena, pa so v igri še Novo mesto, Koper, Maribor, Ptuj in tudi Jesenice.” Na vprašanje zakaj so vsa prizorišča Vzhodno od Ljubljane ni želele odgovoriti.
Koprski župan Boris Popovič jasno poudaril, da širjenje dvorane Bonifika ni mogoča, saj na desni strani stoji nova osnovna šola, na levi pa jo omejuje olimpijski bazen s hotelom, ki sta sicer še v fazi gradnje. Obenem so v Kopru izvedli študijo, ki je pokazala, da bi Bonifika v primeru rekonstrukcije s premičnimi tribunami dosegla kapaciteto 4200 sedežev, kar pa še vedno premalo. Fiba namreč za organizacijo predtekmovalnih bojev zahteva dvorano z vsaj 5000 sedišči.

Ni komentarjev:

Objavite komentar