ponedeljek, 29. november 2010

Na začetku je bilo Jajce

Dolgo časa je že aktualna debata o tem kaj je bilo prej – kokoš ali jajce? Sedaj pa so znanstveniki odgovorili na to vprašanje. Nato pa so raziskovalci dveh univerz v Angliji prišli do zaključka, da je bila prej kura.


Pri nastanku Jugoslavije pa smo sigurni, da je bilo prej Jajce. Na današnji dan, leta 1943 se je v bosanskem mestecu Jajcu pričelo II. Zasedanje AVNOJA, kjer je bil sprejet sklep o ustanovitvi Socialistične federativne Jugoslavije. Da, najprej je bilo Jajce in to malo mesto je potem zaznamovalo življenje več generacij v nekdaj skupni državi. Ni bilo kafeta, vozni park so bile samo stoenke, yugoti in podobno. Mleko se je kupovalo v vrečkah, pili smo sok Pingo ampak navsezadnje se nam ni godilo slabo, vsaka družina je šla 2x letno na dopust. Spomnim se smučanj na Krvavcu, Kaninu in poletna kopanja v Vrsarju. Ni nam bilo toliko slabo. O tajkunih se tudi ni pisalo in brezposelnosti ni bilo zapisane v enciklopedijah. Mogoče smo živeli v nekakšnem Matrixu, začaranem balonu, ki se je kasneje razblinil. A bilo je lepo. Tisti balon pa ni ustvarilo Jajce. Tisti »čudež na Balkanu« je ustvarila kura, ki je bila še pred Jajcem – Tito. Ta dan je bil nekoč dan Republike.

Kura, slepa kura

To me asociira na  vic o človeku-zrnu, ki nam ga je enkrat pravil Slavoj Žižek v Portorožu. Bil je človek, ki je mislil, da je zrno. Ko so ga končno ozdravili, so ga izpustili iz bolnišnice, toda naredil je le nekaj korakov in takoj pritekel nazaj v bolnišnico. »Kaj je?« so ga vprašali, »zakaj si se vrnil, saj smo te ozdravili in ne verjameš več, da si zrno«. »Res je, ne verjamem več, da sem zrno, toda zunaj sem srečal kuro in ne vem, če tudi ona to ve«, je odvrnil. V zgodnjih 70. letih je namreč jugoslovanska nomenklatura že vedela, da bo treba izvesti drastične ekonomske ukrepe za rešitev gospodarstva. Toda vse so pustili ... Pretvarjali so se, kot da ne vedo nič ... Kura ni vedela! Vsak od nas rabi neko kuro, nekega piščanca, ki ne ve.

Mimogrede zanimivo, da  je jugoslovanski dolg znašal 16 milijard, vse bivše republike skupaj pa imajo sedaj skupni dolg, ki presega 112 milijard evrov. Nas čaka po krizi kapitalizma morda pot nazaj v socializem? Dvomim. Kot tudi neka Jugoslavija se ne bo vrnila, za njo pa bodo ostali navsezadnje lepi, morda idealizirani spomini, saj nas je večina preživela otroštvo ravno v tem času. 

Torej kura…hvala ti za jajce!

Ni komentarjev:

Objavite komentar