ponedeljek, 22. november 2010

Vampirji so doma iz Istre

Vampirji. Ta prekleta mitološka bitja, ki živijo v temi, seksualno privlačna, usodno nevarna, saj naj bi izpila žrtvi kri do zadnje kapljice in tako tudi njo spremenila v »nemrtvega« – nosferatu.

Za prvega vampirja štejejo Drakulo, transilvansko-vlaškega kneza Vlada Tepeša. Prve zgodbe o vampirjih so v resnici nastale v srednjem veku v Srbiji. Prvi literarni model vampirja pa je iz Istre. Jure Grando je bil prvi klasični vampir, ki je bil kdaj koli omenjen. O njem je pisal že Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske (1689). K njegovi slavi pa je dodatno pripomogel še književnik Boris Perić, ki je v okolici Pazina odkrival detajle o tem mitu. V roke vzemite tudi knjigo Marjana Tomšiča Noč je moja, dan je tvoj in si preberite 180 kratkih vampirskih štorij.

Prvi roman

Zgodbe o Grandu so se iz leta v leto zapisovale v tako imenovanih vampirskih zbornikih in romale preko Valvasorja tudi do nemškega Porenja. V mestu Koblenz je zašla njegova zgodba v Rajnski Antiquarius, ki ga je za tisk opremil svetovno znani književnik Herman Hesse.

Sedaj pa se preselimo v Švico, točneje na letno rezidenco Lorda Byrona na Ženevskem jezeru. Tukaj so si v krogu svojega društva pripovedovali srhljive zgodbice iz raznoraznih krajev tedaj znane Evrope. Na internem natečaju so morali čez noč eno zapisati. Prvi gost Percy Shelly ni uspel napisati ničesar, njegova žena Mary Shelly je napisala zgodbo o Frankensteinu, Byron je napisal neko zgodbo o vampirju, ampak ker ni bil povsem zadovoljen, jo je vrgel v smeti. Iz koša za smeti je to pobral Byronov osebni zdravnik, John Polydori, sam pisec – amater, (kot mnogi pravijo) dokaj netalentiran. Ta je kasneje izdal roman pod naslovom Vampir, predložek zanj pa naj bi bila ravno zgodba o istrskem vampirju Juretu Grandu iz okolice Pazina. Skoraj 70 let kasneje se je pojavil Stokerjev Drakula (sprva je v originalu želel Drakulo umestiti na Štajersko, pa si je kasneje premislil), ki je črpal iz tega dela, dogajanje pa postavil v mnogo bolj srhljivo in temačno Transilvanijo, v Romunijo. Kot zanimivost: transilvanska folklora sicer pozna neko vrsto nemrtvih, ki pa ne pijejo krvi. Krvolok, ki ga je pobrala popkultura, izvira predvsem iz »jugoslovanske« folklore. Kaj lahko bi se torej zgodilo, da bi trume turistov v naših krajih iskale fantastično vampirsko izročilo.

»Vampirski« turizem v Istri
Mala vasica Kringa, ki se nahaja v občini Tinjan v bližini Pazina, ima tako močne razloge za turistični obisk. Na področju kraja Kringa, v katerem živi približno petsto prebivalcev, je poznana legenda o vampirju Juretu Grandu, ki je, kot govorijo zgodbe, v kraju živel polnih 16 let in kot vampir zlorabljal družino in krajane. Tako obstajajo zapisi iz tistega stoletja, ki pričajo, da so bili ljudje prestrašeni pred »štrigonom« oziroma »vedavcem«, ki je hodil okoli po vasi in pil kri tako otrokom kot starejšim.


To je bolezen
Zapis iz sedemnajstega stoletja je srhljiv ne le zaradi zgodbe, temveč tudi zaradi tega, ker je resničen uradni zapis tega, kar naj bi videli takrat ubijalci vampirjev. Mar to pomeni, da vampirji obstajajo? Odgovor je ne! Očividci so takrat sicer vse zapisano zares videli, vendar si takrat reči niso znali logično razložiti. Forenziki z znanjem moderne medicine so zelo poučeni o procesih, ki nastajajo ob razpadu telesa. Telo se ob določenih pogojih lahko dobro konzervira, plini, ki so prisotni pri razpadu telesa, le-to napihnejo in tako tudi tekočine, kot je kri, pridejo lahko na površje ob odprtinah, kot so usta. Koža na prstih se skrči in ustvari optično prevaro, kot da nohti še vedno rasejo. Kaj pa pošasten glas, mrmranje? Tudi za to so krivi plini, ki ob prehajanju skozi ustno votlino ustvarijo zvok. To pa še ni vse! Iz etimološkega izvora besede nosferatu pridemo do grške besed nosophoros (prenašalec kuge) in slovanske besede, ki je pomenila brez diha. V srednjem veku je tudi v naših krajih kosila jetika oziroma tuberkuloza, še posebno v revnejšem, kmečkem sloju. Simptomi te bolezni so bili zelo podobni simptomom žrtve vampirizma. Nepoučeni kmetje pa so se zatekali k praznoverju in to je logično narekovalo uničenje izvora kuge, prvega prenašalca vampirja. Torej je, kot izgleda, za enega najgrozljivejših likov grozljivk kriva ravno tuberkuloza v Istri.


zapis iz Slave Vojvodine Kranjske, Janez Vajkard Valvasor, str.144 :

...Podeželsko in kmečko ljudstvo v Istri prav trdno veruje, da so čarovniki in čarodeji tisti, ki otrokom pijejo kri. Takemu krvosesu pravijo strigon ali vedavec. Kadar strigon crkne, mislijo, da hodi okrog polnoči po vasi, da trka in kljuka po hišah, a v hiši, kjer je potrkal, da bo v tistih dneh kdo umrl, pravijo kmetje, da ga je strigon požrl. Še hujše je, ker verujejo ti lahkoverni kmetje, da se blodeči strigoni ponoči plazijo k njihovim ženam in z njimi spe, a da pri tem niti besedice ne črhnejo. Skrbi me pa, da pač često, tudi pri vdovah, posebno če so še mlade in lepe, prav mesnati duhovi prav resnično in budno spijo. Tako za trdno menijo , dajim ta strah ne bo dal miru, dokler mu ne zabijejo v telo kolaiz trnovega lesa. Zategadelj se tudi napotijo najpogumnejši, da bi to storili, in sicer vedno po polnoči, ker mislijo, da ga pred polnočjo ni v grobu, temveč da tedaj okoli hodi. Odpro grob ter mu sunejo kol, ki ima debelino pestiali drobne roke, skozi trebuh ter gagrozotno iznakazijo. Tedaj priteče kri, truplo se zvija in krivi, kakor bi bilo živo in čutilo bolečine. Nato spet zasujejo grob z zemljo ter gredo svojo pot...

4 komentarji:

  1. Tukaj je pričati, kaj mi je to storil velik čarobni kolač. Nikoli ne verjamem v odlikovanj, dokler me ne bi skušal preizkusiti .. Jaz in moj mož sta imela veliko težav, da bi živela skupaj, vedno me ne bi zadovoljil, ker se je zaljubil v drugo damo zunaj našega zakona. najbolje, da se prepričam, da moj mož zapusti to žensko, ampak bolj ko se pogovarjam z njim, bolj me je obžaloval, zato se je moj zakon razvezal, ker mi daje več pozornosti. Torej, z vsemi bolečinami in strahom sem se odločil, da stopim v stik s to carobno casterjem, da bi ugotovil, ali se lahko med moškim in možem spet odpravijo stvari. Ta čarovniški strokovnjak za črkovanje mi je povedal, da je moj mož res velik potni list, saj je bil očaran s čarobnostjo, zato mu je rekel, naj naredi vse, kot ponavadi. on je šel naprej in vrgel čarobnost za mene po 3 dneh čudežnega čarovnika, da se je moj mož popolnoma spremenil, prišel je opravičiti, da bi rekel, kako me je obravnaval, da je on sam, resnično se vam zahvaljujem za spell specialist, da mi vrne moža, ki si ga želite. stopite v stik z njim za tiste, ki imajo kakršne koli težave, povezane s problemom poroke in težavami v zvezi z razmerjem, ki jih bo rešil za vas. njihov e-poštni naslov je tukaj: spellspecialistcaster937@gmail.com
    1) Če želite, da je vaš bivši nazaj.
    (2) ljubezen urok
    (3) Želite, da se promovira v pisarni.
    (4) Želite ženske / moške teči zate.
    (5) Če želite otroka.
    (6) Želite biti bogati ali zmagati na loteriji.
    (7) Želite vezati svojega zakonca, da bo vaša večno.
    (8) Če potrebujete finančno podporo.
    (9) Če svojega partnerja ne morete zadovoljiti.
    (10), da prenehate z ločitvijo.
    (11), če se želite ločiti od svojega moža.
    (12), če želite, da se vaše želje odobrijo.
    (13) Nosečnost urok, da razmišlja o otroku
    (14) Garancija, s katero ste zmagali v težavah, in razvezo zakonske zveze ne glede na prizorišče
    (15) Ne prekinjajte svoje zakonske zveze ali odnosa.
    Spet e-poštni naslov je spellspecialistcaster937@gmail.com
    Karkoli želiš, dobiš jo od specialista za črkovanje. samo stopite v stik z njim in mu razložite svojo težavo in jo rešite.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prosim, dragi prijatelj, žal mi je, da berete takšno sporočilo, vidim, da je njen način pomoči tistemu, ki bo potreboval vrsto pomoči, ki sem jo dobil. poskrbite, da boste prebrali moje priče, da je to življenjska zgodba, ker je to pričevanje, ki ga bom vsakemu slišal. Poročen sem bil za 3 leta in četrtega leta mojega poroke, druga žena mi je odvzela ljubico in moj mož mi je zapustil mene in otroke, zato smo trpeli za 2 leti, dokler nisem srečal delovnega mesta, kjer je bil človek, imenovan visokega duhovnika Dr Chamberc pomagali nekdo in sem se odločil, da mu poskusim pomagati, da bi prinesel ljubimca domov in verjemi, da pošljam svojo sliko in podatke o njem in tistemu možu in po dveh dneh, kot mi je povedal, videl avto se vrnila v hišo in glej, da je bil moj mož in prišel k meni in otrokom in zato sem vesel, da bi vsakega izmed vas podobno srečal s tem človekom, ker se lahko prisegam s svojim življenjem je človek zelo močan čarovnik in njegov urok delajo zelo lepo brez kakršnega koli stranskega učinka y, če želite več podrobnosti o duhovniku Dr Chamberc Ali trenutno resnično trpiš v vaši zvezi? Želite, da bi vam višji duhovnik Dr Chamberc posredoval v svojem odnosu, da bi vam pomagal popraviti svoj odnos? potem se obrnite na njega danes preko njegovega e-poštnega naslova: chamberc564@yahoo.com, če imate težave s to naslednjo težavo
    (1) Če želite, da je vaš bivši nazaj
    (2) če imate vedno slabe sanje.
    (3) Želite biti promoviran v vaši pisarni.
    (4) Če želite otroka.
    (5) Zeliščna nega
    (6) Želite biti bogati.
    (7) Želite, da vaš mož / žena postane vaš večno.
    (8) Če potrebujete finančno pomoč.
    (9) Naj ljudje poslušajo vaše besede in svojo željo
    (10) Razrešitev primera E.T.C
    Obrnite se na e-naslov tempelj chamberc564@yahoo.com in rešite vse težave

    OdgovoriIzbriši
  3. HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

    OdgovoriIzbriši
  4. HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

    OdgovoriIzbriši